Bretania jest krainą, która znacznie różni się od reszty Francji. Historia, kultura, tradycja kulinarna, a także język bretoński, którym dzisiaj posługuje się 400 tys. mieszkańców podkreślają odrębność regionu. Bretania to najbardziej ukwiecony region Francji. Widać to szczególnie w śluzach tonących w kwiatach.
Zwiedzanie tej niezwykłej krainy możesz rozpocząć z portu Saint Martin sur Oust, który leży na głównej drodze wodnej Bretanii, czyli kanale Nantes-Brest. Płynąc na północ dotrzemy do urokliwego miasteczka La Gacilly z pięknym ogrodem botaniczym. Na uwagę zasługuje ciekawa architektura domów w Malestroit o tradycyjnej szachulcowej konstrukcji (drewniany szkielet ścian wypełniony mieszaniną kamienia, słomy, gliny itp.). Największą atrakcją tej trasy jest niewątpliwie średniowieczny zamek Josselin otoczony wysokimi murami, w cieniu których cumujemy barką.
Wyprawa kanałem Nantes-Brest w kierunku południowym daje m.in. okazję do odwiedzenia miasta narodzin Juliusza Verne’a – Nantes. Miejsce to urzeka licznymi gotyckimi i renesansowymi zabytkami. Na szczególną uwagę zasługują: gotycka katedra St. Pierre z renesansowym grobowcem Franciszka II Bretońskiego, Zamek Książąt Bretanii i Plac Royale.
Barkę można wypożyczyć również w bazie w Melesse. Drugi polecany szlak wyprawy wiedzie rzeką Vilaine pośród typowo bretońskich krajobrazów. Prowadzi do stolicy Bretanii Rennes, której nie można pominąć, jeśli chce się poznać bretońską kulturę. Miasto o ponad tysiącletniej historii emanuje przywiązaniem regionu do tradycji bretońskiej. Najważniejszym obiektem jest bretoński parlament, gdzie można obejrzeć dzieła francuskiej sztuki malarskiej z XVII w.
Kuchnia regionu to przede wszystkim wyrabiane z mąki gryczanej słynne bretońskie naleśniki galettes bretonnes oraz podawane na wiele sposobów owoce morza.